10 redenen waarom het Power Platform een sterke aanvulling is op jouw digitale werkplek

Blog
01 May 2024

Gerrit Jan Hagens

Het Microsoft Power Platform biedt een brede suite van tools waarmee je zonder programmeerkennis (low-code) digitalisering kunt realiseren in de vorm van apps, automatiseringen, dashboards, chatbots en websites.

Er zijn echter ook andere leveranciers die producten aanbieden die (een deel van) deze oplossingen kunnen bieden, zoals OutSystems, Mendix en UiPath. Het verschil met deze producten is dat ze geen onderdeel uitmaken van het Microsoft ecosysteem. Maar wat zijn de voordelen van dit Microsoft ecosysteem? We sommen ze hieronder even voor je op.

1. Integreer naadloos met dé moderne werkomgeving via connectoren

Je kunt via de standaard Power Platform connectoren gratis(!) een enorm breed scala aan taken automatiseren binnen bijvoorbeeld Teams, SharePoint, Word, Excel en Outlook. Dit zijn dé producten die in de gemiddelde onderneming worden gebruikt op het gebied van productiviteit.

2. Gebruik de uitgebreide Graph API voor de rest van het Microsoft ecosysteem

Naast de Power Platform connector heeft Microsoft voor z’n volledige productportfolio de zogenoemde Graph API ter beschikking gesteld. Deze API biedt de mogelijkheid om vrijwel alle handelingen die je als gebruiker kunt doen in deze producten te automatiseren. Er bestaat geen ander ecosysteem wat deze mogelijkheid op een dergelijke schaal aanbiedt.

3. Boordevol gratis features waar je normaal 3rd party SaaS-oplossingen voor nodig hebt

Veel gebruikers van Microsoft 365 hebben gratis(!) toegang tot een enorme set van tools waar ze vaak niet eens weet van hebben. En het mooie is: deze tools zijn ook allemaal in te zetten voor automatiseringsprojecten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Approvals: om goedkeuringsverzoeken te versturen naar collega’s. Bijvoorbeeld een budgetvoorstel of verlofverzoek naar een manager.
  • Updates: om op gezette momenten collega’s te vragen om een update te geven over bijvoorbeeld een project of het eigen functioneren.
  • Shifts: om met jouw collega’s in te plannen wie wanneer werkt of beschikbaar is voor een bepaalde taak.
  • Planner: om taken en hun status te beheren in een projectteam, bijvoorbeeld met behulp van een Kanban-bord.
  • Document conversie: om automatisch documenten om te zetten naar een ander formaat, zoals Excel of Word naar PDF.
  • Adaptive cards: om interactieve cards/formulieren te versturen in Teams, Outlook of in chatbots.
  • En nog veel meer!

4. Volledig geïntegreerd toegangsbeheer (IAM) via Entra ID

Voor alle onderdelen van het productportfolio van Microsoft wordt er gebruik gemaakt van Microsoft Entra ID voor het regelen van toegang en rechten. Dit zorgt ervoor dat je bij het digitaliseren met behulp van het Power Platform je hier nauwelijks zorgen over hoeft te maken. Je kunt heel makkelijk meeliften op de instellingen die al bestaan binnen de organisatie.

5. Default onderdeel van relevante compliance / security policies

Door de breedte van het productportfolio van Microsoft is er ook goed nagedacht over het integraal inrichten van compliance en security policies. Het Power Platform valt automatisch binnen deze policies, wat ervoor zorgt dat vrij gemakkelijk kan worden gewaarborgd dat bijvoorbeeld bepaalde data de organisatie niet kan verlaten.

6. Maak gemakkelijk extensies op Dynamics 365 ERP-oplossingen

Maken jullie gebruik van Dynamics 365 als bijv. CRM- of ERP-pakket? Doordat dit Dynamics 365 ook op het Power Platform is gebouwd, is het mogelijk om met low-code gemakkelijk uitbreidingen of aanvullingen te bouwen boven op jouw ERP-pakket. Hiervoor heb je bij andere leveranciers vaak dure aanvullende licenties nodig of soms zelfs andere leveranciers.

7. Gemakkelijk data ophalen met behulp van Dataflows (PowerQuery) en Dataverse

Microsoft heeft een gemakkelijke data-importoplossing ontwikkeld genaamd PowerQuery. Deze oplossing heeft het geïntegreerd in bijvoorbeeld Excel, PowerBI en het centrale Power Platform opslagmedium Dataverse. Gecombineerd met het feit het mogelijk is om tal van externe databronnen gemakkelijk te synchroniseren met Dataverse zorgt dit ervoor dat je de data vanuit alle applicaties gemakkelijk kunt gebruiken in digitaliseringsoplossingen.

8. Office scripts voor geavanceerde automatiserings in Excel

Ken je de oude Excel Macro’s nog? Deze krachtige tools maakten automatiseren van Excel tot in de kleinste details mogelijk, maar resulteerden veelal in schaduw-IT en moeilijk onderhoudbare oplossingen. Office scripts zijn hier de opvolger van en bieden de mogelijkheid om centraal Scripts op te slaan en uit te voeren in de cloud. Het beste van twee werelden dus.

9. Perfect voor Citizen Development: iedereen heeft standaard toegang

Om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers geïnspireerd raken om hun werk te digitaliseren, helpt het om de tools hiervoor gemakkelijk ter beschikking te stellen. Zo heeft iedere medewerker binnen Microsoft 365 standaard toegang tot alle onderdelen van het Power Platform om hiermee te kunnen experimenteren. De instap is minimaal.

10. Toegang tot best-in-class AI-modellen met Microsoft Azure

Door de uitstekende integratie van het Power Platform met Microsoft Azure, één van de grootste cloud platformen ter wereld, krijg je gemakkelijk toegang tot bijv. best-in-class AI-modellen. Maak simpel en snel gebruik van zeer betaalbare modellen zoals GPT-, spraak-, tekst en beeldherkenning.

De nieuwste ontwikkelingen blijven volgen?

De lijst hierboven wordt iedere maand weer iets langer omdat Microsoft hard werkt aan het uitbouwen van zijn dienstverlening. Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of neem direct contact met ons op.

Contact

Je naam
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Shared BV

Vasteland 12G
3011 BL Rotterdam

+085 833 0011 info@shared.nl
Sluiten