7 verassende toepassingen van low code apps en automatisering voor de retail

Jeroen Dekker

Leestijd 8 minuten

Blog
29 mei 2024

De retail is een dynamische sector die constant evolueert. Hoewel veel bedrijven al gebruik maken van uitgebreide software voor hun primaire processen, zijn er nog talloze andere gebieden waar low-code platforms en automatiseringen significante voordelen kunnen bieden. Hier zijn zeven unieke en relevante toepassingen die uw organisatie in de retail kunnen optimaliseren.

Overbrugging van de ERP-kloof

ERP-systemen zijn krachtig, maar vaak voldoen ze niet volledig aan de specifieke behoeften van een retailorganisatie. Low-code platforms bieden de flexibiliteit om snel aangepaste oplossingen te ontwikkelen die de hiaten opvullen. Bijvoorbeeld, een applicatie die specifieke rapportagevereisten vervult zonder dat dure en tijdrovende ERP-aanpassingen nodig zijn. Dit is cruciaal voor bedrijven die vaak specifieke data-analyses nodig hebben om markttendensen te volgen of prestatie-indicatoren te meten die niet standaard in ERP-systemen worden ondersteund.

Een ander voorbeeld is een low-code app die specifieke goedkeuringsprocessen automatiseert binnen de supply chain. Wanneer standaard ERP-functionaliteiten te rigide zijn, kan een low-code oplossing snel worden aangepast om aan de unieke workflow-vereisten te voldoen. Hierdoor kan de organisatie blijven profiteren van de standaard ERP-functies, terwijl toch aan unieke operationele behoeften wordt voldaan.

Low-code platforms maken het mogelijk om snel en kostenefficiënt aangepaste oplossingen te ontwikkelen. Hierdoor kunnen bedrijven flexibel inspelen op veranderingen zonder te investeren in dure en tijdrovende ERP-aanpassingen. Dit biedt niet alleen operationele voordelen, maar zorgt er ook voor dat de organisatie altijd beschikt over tools die precies aansluiten bij hun behoeften.

Aanpassen aan nieuwe regelgeving en ontwikkelingen

Regelgeving verandert voortdurend, en bedrijven moeten snel kunnen reageren op nieuwe wetten en voorschriften. Low-code tools maken het mogelijk om snel nieuwe processen te implementeren en bestaande workflows aan te passen. Een compliance-tracker kan bijvoorbeeld automatisch updates over regelgeving volgen en de relevante afdelingen informeren, waardoor bedrijven altijd voldoen aan de laatste wettelijke eisen zonder grote ontwikkelingsprojecten.

Stel bijvoorbeeld dat er nieuwe richtlijnen worden ingevoerd voor gegevensbescherming. Een low-code oplossing kan snel worden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat alle klantgegevens veilig en volgens de nieuwe normen worden verwerkt. Dit vermindert niet alleen het risico op boetes en sancties, maar verhoogt ook het vertrouwen van klanten in de organisatie. Dit kan worden bereikt door het bouwen van een app die alle dataoverdrachten en opslagprocessen automatisch monitort en rapporteert, zodat elke stap in overeenstemming is met de wetgeving.

Low-code platforms bieden de snelheid en flexibiliteit die nodig zijn om snel in te spelen op veranderende regelgeving. Dit zorgt ervoor dat organisaties compliant blijven zonder langdurige ontwikkeltrajecten. Bovendien kunnen bedrijven proactief nieuwe processen implementeren en zo een concurrentievoordeel behalen door sneller te reageren op marktveranderingen.

Niche specifieke ERP-functionaliteit

Voor sommige nichemarkten zijn de standaard ERP-oplossingen niet toereikend. Low-code platforms bieden de mogelijkheid om maatwerkoplossingen te ontwikkelen die precies passen bij de specifieke behoeften van een nichemarkt. Dit kan bijvoorbeeld een speciaal ordersysteem zijn voor een bedrijf dat unieke producten op maat maakt, waardoor de efficiëntie en klanttevredenheid worden verhoogd zonder de hoge kosten van een volledig op maat gemaakte ERP-oplossing.

Een bedrijf dat gepersonaliseerde geschenken verkoopt, kan bijvoorbeeld een low-code app ontwikkelen die de klantbestellingen personaliseert, voorraadniveaus beheert en naadloos integreert met productieplanning. Hierdoor kan de organisatie snel inspelen op klantwensen en tegelijkertijd de operationele efficiëntie behouden. De app kan klantorders koppelen aan specifieke productie-instructies en automatische meldingen sturen naar de productieafdeling, waardoor de doorlooptijd van bestellingen wordt verkort.

Met low-code kunnen bedrijven snel en kosteneffectief maatwerkfunctionaliteiten ontwikkelen die specifiek zijn voor hun niche. Dit biedt een groot voordeel ten opzichte van dure, volledig op maat gemaakte ERP-oplossingen en stelt organisaties in staat om zich te onderscheiden met unieke bedrijfsprocessen die precies aansluiten bij hun markt.

Flexibele rapportage en analytics

Hoewel ERP-systemen vaak krachtige rapportage- en analytische tools bieden, zijn deze niet altijd voldoende voor specifieke bedrijfsbehoeften. Low-code platforms kunnen flexibele dashboards en rapportagetools ontwikkelen die diepgaande inzichten bieden in verkoopprestaties, klantgedrag en markttrends. Dit maakt snellere en meer geïnformeerde besluitvorming mogelijk, wat cruciaal is in een snel veranderende markt.

Bijvoorbeeld, een retailorganisatie kan een low-code dashboard creëren dat realtime verkoopgegevens analyseert en visualiseert, waardoor managers direct kunnen zien welke producten het beste presteren en waar bijsturing nodig is. Dit type inzicht is essentieel voor het nemen van tijdige en strategische beslissingen. De dashboardapp kan automatisch gegevens verzamelen uit verschillende bronnen, zoals kassa’s, online winkels en magazijnen, en deze gegevens omzetten in visuele rapporten die eenvoudig te interpreteren zijn.

Low-code platforms maken het mogelijk om snel aangepaste rapportage- en analysetools te ontwikkelen die voldoen aan specifieke behoeften. Dit zorgt ervoor dat organisaties altijd toegang hebben tot relevante en up-to-date informatie, wat cruciaal is voor strategische besluitvorming en concurrentievoordeel.

Automatisering van kwaliteitscontroleprocessen

Kwaliteitscontrole is een cruciaal aspect van de retail, maar het is vaak een tijdrovend en handmatig proces. Low-code platforms maken het mogelijk om kwaliteitscontroleprocessen te automatiseren, waardoor de nauwkeurigheid en efficiëntie worden verhoogd. Een voorbeeld hiervan is een app die productinspecties automatiseert en real-time feedback geeft, zodat kwaliteitsproblemen snel kunnen worden geïdentificeerd en aangepakt.

Bijvoorbeeld, een retailer die elektronische apparaten verkoopt, kan een low-code app ontwikkelen die automatisch kwaliteitscontroles uitvoert bij binnenkomende leveringen. Deze app kan worden verbonden met slimme sensoren en scanners die elk product inspecteren op fysieke schade of functionele gebreken. Als er problemen worden ontdekt, stuurt de app direct een melding naar de leverancier en het kwaliteitscontroleteam, inclusief foto’s en gedetailleerde beschrijvingen van de problemen. Dit zorgt voor een snelle reactie en minimaliseert het risico dat defecte producten de schappen bereiken. Bovendien kan de app automatisch een logboek bijhouden van alle uitgevoerde controles, wat helpt bij audits en naleving van kwaliteitsnormen.

Low-code platforms bieden de mogelijkheid om snel geautomatiseerde kwaliteitscontrolesystemen te ontwikkelen die naadloos kunnen worden geïntegreerd met bestaande processen. Dit verhoogt de efficiëntie en nauwkeurigheid van kwaliteitscontroles, vermindert het risico op defecte producten en verbetert de klanttevredenheid.

Real-time inventarisbeheer

Hoewel grote ERP-systemen vaak uitgebreide voorraadbeheermogelijkheden bieden, kunnen low-code apps specifiek worden ontwikkeld om real-time inventarisbeheer te optimaliseren. Dit kan onder meer inhouden het automatiseren van voorraadupdates, het monitoren van voorraadniveaus in real-time en het genereren van waarschuwingen voor lage voorraadniveaus. Hierdoor kunnen out-of-stock situaties worden voorkomen en kan de efficiëntie van het voorraadbeheer worden verhoogd.

Bijvoorbeeld, een supermarktketen kan een low-code app gebruiken die real-time inventarisgegevens verzamelt van verschillende vestigingen en centraal beheert. Deze app kan gekoppeld worden aan de scanners en POS-systemen in elke vestiging, waardoor updates onmiddellijk worden doorgestuurd naar het centrale systeem. Dit stelt managers in staat om snel beslissingen te nemen over herverdeling van voorraden en het bijvullen van schappen. Daarnaast kan de app geautomatiseerde bestellingen plaatsen bij leveranciers wanneer de voorraad onder een bepaalde drempel komt, wat de operationele efficiëntie verbetert en zorgt voor een consistente beschikbaarheid van producten voor klanten.

Low-code platforms bieden de flexibiliteit om snel inventarisbeheersystemen te ontwikkelen die real-time updates en automatiseringen mogelijk maken. Dit verhoogt de nauwkeurigheid van voorraadgegevens, verbetert de operationele efficiëntie en zorgt voor een betere beschikbaarheid van producten, wat cruciaal is voor klanttevredenheid en omzetgroei.

Digitalisering van interne processen

Veel interne processen, zoals het goedkeuren van facturen, het verwerken van retourzendingen en het beheren van personeelsroosters, zijn vaak tijdrovend en foutgevoelig. Low-code platforms maken het mogelijk om deze processen te digitaliseren en te automatiseren, wat de efficiëntie verhoogt en de kans op fouten vermindert. Dit resulteert in besparingen op arbeidskosten en verhoogde nauwkeurigheid van de bedrijfsprocessen.

Een voorbeeld hiervan is een low-code app die het proces van factuurgoedkeuring automatiseert door facturen automatisch te matchen met inkooporders en ontvangstbewijzen, en alleen afwijkingen ter goedkeuring voorlegt aan medewerkers. Deze app kan gebruik maken van OCR (Optical Character Recognition) technologie om facturen te scannen en de relevante gegevens te extraheren. Hierdoor kunnen facturen sneller worden verwerkt en wordt de kans op menselijke fouten aanzienlijk verminderd. Bovendien kan de app automatisch herinneringen sturen voor openstaande facturen, wat helpt bij het beheer van de cashflow.

Low-code platforms maken het mogelijk om snel en kosteneffectief interne processen te digitaliseren en te automatiseren. Dit verhoogt de efficiëntie, vermindert fouten en bespaart kosten, wat direct bijdraagt aan de operationele excellentie van de organisatie.

Innovatie in de supply chain

De supply chain in de retail is complex en onderhevig aan constante verandering. Low-code platforms kunnen helpen bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor supply chain management, zoals real-time tracking van zendingen, het optimaliseren van logistieke routes en het automatiseren van inkooporders. Deze toepassingen kunnen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en verbeterde efficiëntie in de hele supply chain.

Bijvoorbeeld, een low-code app die real-time zendingen volgt en logistieke partners informeert over verwachte levertijden en eventuele vertragingen. Deze app kan GPS- en RFID-technologie gebruiken om de locatie van zendingen continu te monitoren en automatisch updates te versturen naar alle betrokken partijen. Dit zorgt voor een betere planning en coördinatie binnen de supply chain, wat leidt tot een hogere leverbetrouwbaarheid en klanttevredenheid. Daarnaast kan de app gegevens analyseren om de efficiëntie van logistieke routes te verbeteren en kosten te besparen door bijvoorbeeld optimalisatie van vrachtbelading en keuze van transportmiddelen.

Low-code platforms maken het mogelijk om snel innovatieve supply chain-oplossingen te ontwikkelen die zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dit verhoogt de efficiëntie, verlaagt de kosten en verbetert de betrouwbaarheid van leveringen, wat essentieel is voor een concurrerende en flexibele bedrijfsvoering.

Conclusie

Low-code platforms en automatiseringen bieden retailorganisaties ongekende mogelijkheden om processen te optimaliseren en flexibeler te maken. Door deze technologieën te integreren, kunnen retailers efficiënter werken, sneller inspelen op veranderingen en hun concurrentiepositie versterken.

Bent u benieuwd hoe low-code toepassingen en automatiseringen uw organisatie kunnen transformeren? Plan dan vrijblijvend een adviesgesprek met een van onze experts en ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Meer weten over low-code?

Lees het artikel over hoe low code software innovatie stimuleert binnen organisaties.

Lees het hier
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Better business dankzij inspiratie, tips, best practices, klantverhalen en meer.


Jeroen Dekker

29 mei 2024

Meer inspiratie

Contact

Je naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Shared BV

Vasteland 12G
3011 BL Rotterdam

+085 833 0011 info@shared.nl
Sluiten