Nieuw: maatwerk software betaalbaar voor MKB

Gerrit Jan Hagens

Leestijd 5 minuten minuten

Blog
11 mei 2024

Herken jij onderstaande veel gehoorde klachten van ‘kant-en-klare’-software?

❌Beperkte en dure mogelijkheid tot het doen van aanpassingen?
❌Prijzige licenties, terwijl je maar een klein deel van de functionaliteiten gebruikt?
❌Lang wachten op lang beloofde nieuwe functionaliteiten?
❌Sterke afhankelijk van één leverancier niet de afspraken nakomt (vendor lock-in)?
❌Hoge terugkerende kosten, bijvoorbeeld voor updates en onderhoud?

Het zijn allemaal punten die terug te voeren zijn op de afweging: kopen of zelf bouwen (buy or build). Traditioneel gezien is zelf software (laten) ontwikkelen prijzig. Niet alleen de ontwikkeling zelf, maar ook het onderhoud nadat de software in gebruik wordt genomen. Daarbij komt onder andere het argument dat ‘kant-en-klare’-software ontwikkeld is op jarenlange ‘best practices’ binnen een specifieke sector. Je moet dus jouw bedrijf aanpassen aan de software, in plaats van andersom.

Het gevaar van inflexibiliteit?

Begrijp me niet verkeerd: een stabiel en betrouwbaar ERP-systeem (eventueel gesplitst in financieel en een operationeel pakket) is de kern van iedere organisatie. Er hangen echter enkele nadelen aan de afhankelijkheid van één monolithisch ERP-systeem. Bijvoorbeeld:

✅Je kunt niet meer flexibel inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt of vraag vanuit jouw klanten;
✅Jouw medewerkers gaan zelf instabiele en moeilijk te onderhouden oplossingen verzinnen die de continuïteit van de operatie ernstig in gevaar kunnen brengen (schaduw-IT);
✅Jouw concurrenten gebruiken waarschijnlijk hetzelfde ERP-systeem. Je kunt je dus nauwelijks onderscheiden van de rest op het gebied van digitale innovatie;
✅Nieuwe mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld AI worden niet of nauwelijks toegepast door jouw ERP-leverancier.

Gamechanger: het Microsoft Power Platform

Gelukkig is er goed nieuws: met de komst van het low-code Microsoft Power Platform is het ontwikkelen van maatwerk software veel gemakkelijker en betaalbaarder geworden. Dit low-code platform zorgt ervoor dat er veel minder programmeertijd nodig is om een app of automatisering te maken door vaste bouwblokken aan te bieden die herbruikbaar zijn.

Daarmee heb je nu een keuze om het beste van twee werelden te combineren: een ERP-pakket wat in de basis jouw kritische bedrijfsvoering ondersteunt, aangevuld met low-code modules die jouw bedrijf de voorsprong geven op de concurrentie in de vorm van efficiëntie, flexibiliteit en datagedreven werken.

Lees hier hoe low-code ook innovatie in jouw organisatie stimuleert:

Welke mogelijkheden opent dit?

In het bijzonder voor het MKB opent dit nieuwe deuren. Door onder andere de hoge kosten van meer traditionele maatwerk software ontwikkeling en de geringe in-house kennis rondom beheer, behoorde maatwerk software niet tot de mogelijkheden. Ter vergelijking: het low-code Power Platform is echter voor een groot deel gratis en kost voor de meer premium functionaliteiten ongeveer € 4,00 per gebruiker per maand. Ook wordt het platform door zoveel organisaties gebruikt, dat je op veel locaties terecht kunt voor ondersteuning en beheer van deze oplossingen. Je bent dus niet meer afhankelijk van één leverancier.

Deze nieuwe low-code technologie is relatief nieuw en wordt nog relatief weinig gebruikt door MKB-bedrijven (<250 FT / < € 40mio omzet / € 20mio balanstotaal). Dat betekent dat hoe eerder organisaties hiermee starten, hoe sneller ze een voorsprong kunnen behalen op hun concurrenten.

We geven een aantal voorbeelden van innovaties van low-code maatwerk software:          

💭In plaats van te kiezen voor één ERP-pakket, kies je voor de drie pakketten die het beste werken voor elk van jullie business units. Met behulp van low-code koppel je deze pakketten met jullie financiële systeem. Dit noemen we ‘Best of breed’.
💭De mobiele monteurs-app van jullie huidige ERP-leverancier kan vervangen worden door een gemakkelijk te gebruiken app waarin uitgevoerde werkzaamheden met behulp van een simpele beslisboom automatisch worden verwerkt naar te verrekenen besteksposten. Dat is veel gemakkelijker voor jouw mensen en scheelt vertalen binnen.
💭De contractenmodule die jullie unieke prijsmechanismen niet aankan wordt vervangen door een web app waarin dit wél mogelijk is en die gekoppeld is aan al jullie klant- en ordergegevens uit het ERP-systeem.
💭Dat klantenportaal dat jullie volgens de ERP-leverancier op korte termijn zouden kunnen aanbieden is niet alleen direct te realiseren, maar is ook nog eens volledig aanpasbaar naar jullie eigen design en User Experience.

Lees hier over de 10 voordelen van het Microsoft Power Platform in combinatie met Microsoft 365

Hoe kunnen we jou daarbij helpen?

Starten met low-code binnen het Microsoft Power Platform hoeft geen grote stap te zijn. Het is altijd mogelijk om zonder opstartkosten een oplossing te (laten) ontwikkelen. En het mooie is dat je met Microsoft 365 in huis eigenlijk het platform automatisch al kunt gebruiken.

Wanneer je dus op het punt staat om nieuwe software aan te schaffen, schrijf dan eerst eens jouw eisen (requirements) op van een ideale oplossing met het oog op de toekomst en ga dan eens kijken wat er in de markt te vinden is (off-the-shelf). Draai een goede demo met de beste leverancier en voer dan een gap-analyse uit tussen wat je requirements zijn en welke daarvan verwezenlijkt zijn.

Tip: zorg ervoor dat wanneer je nieuwe software aanschaft deze software een uitgebreide API heeft. Deze API maakt communicatie vanuit andere systemen met de software mogelijk, waardoor je gemakkelijk de software kunt uitbreiden met bijvoorbeeld low-code oplossingen.

Kom je tot de conclusie dat de pijnpunten bovenaan dit artikel naar boven komen drijven? Laat ons dan eens een tegenaanbod doen met behulp van low-code.

🚀We kunnen je helpen de daadwerkelijke requirements te bepalen
🚀We kunnen je adviseren in het buy or build-vraagstuk
🚀We kunnen de oplossing voor jullie ontwikkelen
🚀We kunnen jullie eigen mensen trainen in het beheren en/of ontwikkelen van de low-code oplossingen (vinden we namelijk leuk!)
🚀We kunnen de oplossingen beheren of maken documentatie zodat jullie eigen IT-afdeling dit kan doen
🚀Óf we kunnen jullie vaste sparringpartner worden op het gebied van digitalisering

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Better business dankzij inspiratie, tips, best practices, klantverhalen en meer.


Gerrit Jan Hagens

11 mei 2024

Meer inspiratie

Contact

Je naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Shared BV

Vasteland 12G
3011 BL Rotterdam

+085 833 0011 info@shared.nl
Sluiten