Easy! Zo word je een Power Platform expert!

Gerrit Jan Hagens

Blog
07 september 2023

Heb je je ooit afgevraagd hoe je van een enthousiaste beginner een echte Microsoft Power Platform expert maakt? Misschien heb je al gekeken naar Power Platform certificeringen, maar voelde je dat er iets ontbrak. Je bent niet de enige! Certificeringen zijn een aardige start, maar om echt succesvolle en duurzame oplossingen te ontwikkelen heb je wel wat extra bagage nodig. Shared kan hierbij helpen.

In deze blog doen we op basis van onze ruime ervaring op het gebied van software engineering, Microsoft Power Platform en Microsoft Azure cloud engineering uit de doeken wat die extra bagage zou moeten zijn. Zo gaan we niet alleen in op de benodigde vaardigheden binnen het Power Platform zelf, maar ook op het gebied van functionele consultancy, projectmanagement, solution lifecycle management en interne samenwerking. Dat klinkt misschien als veel stof, maar de ervaring leert dat dit binnen 1,5 tot 2 maanden eigen gemaakt kan worden door enthousiaste professionals. Zo kun je een team van Pro’s inzetten als Center of Excellence dat Citizen developers helpt bij het realiseren van oplossingen op de werkvloer.

Ongeacht het opleidingsmateriaal wat we binnen Shared gebruiken, kun je jezelf vrijwel alle onderwerpen die we hieronder bespreken eigen maken via bijvoorbeeld Udemy en Microsoft Learn. Dat mag dus geen showstoper zijn. Laten we beginnen.

Het platform leren kennen

Als beginner binnen het Power Platform is het belangrijk om allereerst de hoofdcomponenten en de strategie achter het platform in de relatie tot Microsoft 365 en Azure te leren kennen. Op die manier krijg je snel een overzicht welk component je voor een bepaald vraagstuk kunt inzetten. Met behulp van een beknopte e-learning en bijbehorende ‘dictionary’ met basisbegrippen leiden wij beginners door het ecosysteem heen voor een eerste kijkje. We onderscheiden hier de volgende componenten:

  • Power Apps
  • Power Automate
  • Power BI
  • Power Virtual Agents
  • Power Pages
  • Dataverse
  • Connectors
  • Solutions
  • Dataflows
  • AI Builder

Praktisch aan de slag

Omdat je als beginner vrij snel bedolven kunt worden onder Microsoft Learn-artikelen, is het belangrijk om snel praktisch aan de slag te gaan. Op die manier ga je je het plezier van creëren ervaren en zal de terminologie voor je gaan spreken. Hiervoor hebben we bij Shared ‘Build Along’-video’s ontwikkeld waarbij je samen met een ervaren consultant oplossingen ontwikkelt in Power Apps, Power Automate, Power BI, Power Pages en Power Virtual Agents.

De affiniteitstoets

Om een indicatie te krijgen van de match tussen de een beginner en het Power Platform, legt Shared al relatief snel een assessment voor waarin op basis van een klantcasus een oplossing moet worden gebouwd. Dit doen we om de verdere investering in de opleiding te verantwoorden en de mate van intrinsieke motivatie en enthousiasme te peilen. In de praktijk zijn deze laatste verreweg de belangrijkste indicatoren voor succes. Om het assessment voor te bereiden wordt er een aantal aanvullende modules behandeld:

  • Het opzetten van een Work Breakdown Structure op basis van een set van requirements
  • Het opzetten van een (relatief eenvoudig) datamodel in Dataverse met behulp van een ERD
  • Het werken met de PowerFx syntax in combinatie met Dataverse
  • Het werken met Expressions in Power Automate

Verder de diepte in

Nadat affiniteit is vastgesteld gaan we verder de diepte in met een programma bestaande uit modules op het gebied van functionele consultancy, technologie en lifecycle management. Deze modules vullen elkaar goed aan en kunnen het beste door elkaar heen gevolgd worden.

Functionele consultancy

Binnen deze modules leer je typische consultancyvaardigheden om een probleem of behoefte vanuit de business om te zetten naar een ontwerp. Binnen Shared werken we met een combinatie van het stagegate-model en de scrum-methodiek, waarbij we eerst een Minimal Viable Product neerzetten wat de minimale requirements van een oplossing bevat. Daarna voeren we feature sprints uit waarin we eventuele nieuw gewenste functionaliteiten toevoegen.

Op het gebied van functionele consultancy moet je denken aan de volgende vaardigheden:

  1. Scope: behoefte, stakeholders, projectdoelen, prioriteit en succescriteria.
  2. Requirements analyse: user stories ophalen bij stakeholders, (non-)functionele requirements opstellen, domeinmodel opstellen, swimming-lane diagram opstellen en de interview- en analysetechnieken die daarbij komen kijken.
  3. Bepalen van haalbaarheid: risico’s inventariseren en kleine Proof of Concepts ontwikkelen die de haalbaarheid van het project achterhalen/span>.
  4. Ontwerp: architectuurdiagram, Entity Relationship Diagram, User Interface mock-up en Work Breakdown Structure opstellen die tezamen de blauwdruk van de te ontwikkelen oplossing vormen.
  5. Start-werk checklist: een praktische checklist om te zien of alle benodigdheden voor een succesvol project aanwezig zijn.

Technologie

Binnen deze modules neem je de tijd om je te verdiepen in bepaalde complexere onderdelen binnen het Power Platform. Ook wordt er meer in detail ingegaan op vaardigheden die je helpen als functioneel consultant. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende onderdelen:

  1. Datamodel opstellen: hoe modeleer je de werkelijkheid in de vorm van een domeinmodel via een Entity Relationship Diagram uiteindelijk naar een datamodel?
  2. Web-requests en API’s: hoe integreer je jouw oplossing met andere systemen?
  3. (Custom) connectors: hoe maak je makkelijk te gebruiken connectoren voor API’s? Wat zijn de maatwerk mogelijkheden?
  4. PowerFx in combinatie met Dataverse: essentiëel om duurzame apps te ontwikkelen.
  5. Power Automate expressions: hoe schrijf je efficiënte onderhoudbare expressies?
  6. UI/UX design principes: hoe creëer je apps die prettig in gebruik zijn met behulp van o.a. wireframes?
  7. Optimalisatie van licentiekosten
  8. Basisvaardigheden SQL, HTML en CSS

Lifecycle management

Binnen de modules op het gebied van lifecycle management (ALM) leer je de vaardigheden die jou zullen onderscheiden van de rest. Lifecycle management zorgt er namelijk voor dat jouw oplossing overzichtelijk is opgebouwd, goed onderhoudbaar is duurzaam is ontwikkeld. Doe je dit niet goed, dan kost het onderhoud van een oplossing een veelvoud van de initiële ontwikkelkosten. Je leert hierin onder andere:

  1. Testscenario’s opstellen en uitvoeren, al dan niet geautomatiseerd.
  2. Omgevingsmanagement: ontwikkel-, acceptatie- en productieomgevingen.
  3. Geautomatiseerde Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery (CD) pijplijnen inrichten. Deze zorgen ervoor dat nieuwe functionaliteiten of bug fixes geautomatiseerd, getest en betrouwbaar naar naar productie worden gebracht. Dit maakt het mogelijk om regelmatig updates uit te voeren van jouw oplossing.
  4. Versiebeheer en best practices op het gebied van documentatie.

Certificeren?

Terwijl je door de hiervoor genoemde modules heen loopt, kun je er ook voor kiezen om jezelf te laten certificeren bij Microsoft. Dit zijn accreditaties die je (mits jaarlijks verlengd) voor lange tijd met je mee kan nemen. Het is aan te raden om voorafgaand aan het toetsmoment enkele oefenexamens (bijv. via MeasureUp of Microsoft) te maken om te zien op welke gebieden jouw kennis nog tekort schiet. Mogelijke certificeringen, ruwweg op volgorde van kennisniveau en ervaring, zijn: PL-900, PL-100, PL-200, PL-500, PL-300, PL-400 en PL-600.

Samen verder bouwen in teamverband

Tenslotte is het krachtigste leermiddel de samenwerking in teamverband. Binnen Shared zetten we sterk in op het ontwikkelen van een interne community waarin best practices, gezamenlijke ontwerpsessies, projectevaluaties, nieuwe ontwikkelingen en klantcases het fundament vormen. Hoe geven we dit praktisch vorm?

  1. Opzetten van een centrale SharePoint community site: de Power Platform Hub.
  2. Het vast wekelijks tijd nemen door senior consultants om Best practices uit te werken.
  3. Het bijhouden van een weekly digest met online gepubliceerde nieuwe functionaliteiten, interessante technieken, showcases, tips&tricks en tutorials.
  4. Het delen van wekelijkse voortgang en uitdagingen in projecten.
  5. Het uitvoeren van projectevaluaties die vaak als input dienen voor nieuwe Best practices.
  6. Het opstellen van een morfologisch overzicht waarin benodigde functionaliteiten worden gekoppeld aan mogelijke oplossingsmogelijkheden, incl. bijbehorende klantcases.

En nu zelf!

Na een diepgaande duik in het Microsoft Power Platform is het duidelijk dat een ware professional niet alleen technische kennis nodig heeft, maar ook moet beschikken over vaardigheden in consultancy, projectmanagement, en samenwerking. Terwijl certificeringen je een solide basis bieden, is het de gecombineerde ervaring en de wil om voortdurend te leren en samen te werken die echt telt. Bij Shared bieden we een holistische benadering, van basiskennis tot geavanceerde technieken en de waarde van teamwerk. Onthoud dat het platform evolueert, net zoals jij. Blijf dus altijd hongerig naar kennis en betrokken bij de community!

Ben je klaar om je Power Platform-reis te starten of verder te verdiepen?

Neem contact op met ons voor persoonlijk advies en training op maat.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Better business dankzij inspiratie, tips, best practices, klantverhalen en meer.


Gerrit Jan Hagens

07 september 2023

Meer inspiratie

Contact

Je naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Shared BV

Vasteland 12G
3011 BL Rotterdam

+085 833 0011 info@shared.nl
Sluiten