Samenwerken: curse or blessing? Zo maak je samenwerking succesvol!

Rianne Hop

Blog
17 januari 2023

Samenwerken in een team is vaak een flinke uitdaging. Je collega, Lisa, wil het graag op de ene manier aanpakken, terwijl Youssef weer een compleet andere werkwijze heeft. Met alle verschillende ideeën en meningen loopt het vaak niet zoals je zou willen. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige irritatie, frustratie en demotivatie. Samenwerking is zo vaak eerder een ‘curse’ dan een ‘blessing’. En dat terwijl het echt niet altijd zo hoeft te gaan. Hoe maak je samenwerking dan weer succesvol?

Mix it up

Ieder teamlid en ieder team is anders. Wat in het ene team goed werkt, kan met een andere teamsamenstelling juist desastreus uitpakken. Deze verschillen moeten we niet negeren. In tegenstelling, je kan de verschillende teamrollen juist gebruiken om de samenwerking te optimaliseren.

Misschien herken je wel dat Lisa altijd degene is die met creatieve ideeën komt, Youssef is een aangeboren leider, en Mark kent altijd precies de juiste mensen om iets daadwerkelijk gedaan te krijgen. Het heeft dan niet zoveel zin om Lisa het overzicht te laten bewaken, om Youssef een analytische taak te geven of om Mark de leiding te geven. Maak gebruik van alle kwaliteiten en zet het in om samenwerking te optimaliseren.

Het geheim van Belbin

Dit is precies wat het sociaalpsychologisch teamrolmodel, ontworpen door Dr. Meredith Belbin, beschrijft. Er zijn diverse teamrollen en de kwaliteiten van ieder teamlid heb je nodig om een goed resultaat neer te zetten. Deze vullen elkaar aan. Door hier rekening mee te houden, kan je een project efficiënt organiseren of aanpassen als het vast loopt.

De plant, de zorgdrager, de brononderzoeker en meer…

Belbin heeft negen verschillende teamrollen geïdentificeerd. Deze worden bepaald aan de hand van persoonlijkheidskenmerken, intelligentie en de houding die iemand inneemt in relatie tot anderen. De meeste mensen kunnen zich vinden in twee of drie verschillende rollen.

Dit zijn de rollen:

  • De Bedrijfsman: de nuchtere organisator die besluiten omzet in concrete acties.
  • De Brononderzoeker: de extraverte, enthousiasteling die altijd op zoek is naar nieuwe mensen en nieuwe ideeën.
  • De Plant: de introverte, creatieve denker met een eindeloze fantasie en verbeeldingskracht.
  • De Monitor: de bedachtzame nadenker, die altijd weloverwogen, analytisch en objectief probeert te kijken naar een plan.
  • De Vormer: de gedreven, impulsieve, drijvende kracht, die altijd op zoek is naar uitdaging en competitie.
  • De Voorzitter: de natuurlijke organisator, die altijd op zoek is naar overeenkomst in de groep en alles coördineert.
  • De Zorgdrager: de voorzichtige perfectionist, die altijd kritisch is en een waakzaam oog voor gevaar heeft.
  • De Groepswerker: de vriendelijke, meegaande sfeerbewaker, die altijd gefocust is op het creëeren van een gevoel van gezamenlijkheid in de groep.
  • De Specialist: de vakman, die gericht is op het inzetten van zijn specialistische kennis in een specifiek vakgebied.

Herken jij je al in een bepaalde rol? Nog niet? Lees dan door en doe de test!

Hoe zet je de teamrollen in voor optimale samenwerking?

1.    Bewustwording

Na het lezen van dit blog ben je je waarschijnlijk meer bewust van het feit dat iedereen andere rollen inneemt tijdens een samenwerking. Dit inzicht kan je gebruiken om ervoor te zorgen dat iedereen tijdens een samenwerking een rol inneemt die bij diegene past. Zo profiteer je van alle kwaliteiten die er in het team te vinden zijn.

2.   Accepteer de verschillen

Uiteraard horen er ook valkuilen bij iedere teamrol en zijn er teamrollen die sneller met elkaar botsen. Doordat je nu meer inzicht in de rollen hebt, kan je je waarschijnlijk sneller in elkaar verplaatsen. Iedereen is anders. Verschillen moet je accepteren. Het is ook alleen maar fijn dat iemand anders iets kan waar jij minder goed in bent toch? En zo heeft iedereen sterktes en zwaktes. Als je dit accepteert, zal je frustratie waarschijnlijk afnemen.

3.   Schepje erbovenop?

Wil je nog een stap verder gaan? Dan kan je tijdens de projecten rekening houden met de teamrollen en op basis hiervan een rolverdeling maken. Je kan dan van tevoren een teamscan maken en proberen om een zo divers mogelijk team samen te stellen. Er zijn natuurlijk negen teamrollen, maar dit betekent niet dat je alle negen teamrollen nodig hebt. Vaak kan je al een divers team van vijf verschillende rollen maken.

Jouw teamrol? Doe de test!

Wil jij weten wat jouw voornaamste teamrollen zijn? Doe dan deze test! Of nog beter, laat iedereen in je team de test doen. Zo breng je de samenwerking in je team naar the next level.

Samenwerken kan dus een ‘curse’ of een ‘blessing’ zijn, maar je zal het niet kunnen vermijden. Kies er daarom voor om moeite te steken in het optimaliseren van je samenwerking, bijvoorbeeld door rekening te houden met de teamrollen. Dit zorgt niet alleen voor een verhoogde productiviteit en effectiviteit van je team. De meeste mensen worden er ook blij van om in hun eigen rol te werken, dus de samenwerking wordt vaak ook nog positiever ervaren. Een enorme win-win-situatie dus!

Disclaimer: de test in de link is niet de officiële Belbin-test, maar een gratis variant. Het geeft je wel een goede indruk van de teamrollen, maar is niet officieel gelieerd aan het merk ‘Belbin’.

Wil je je nog meer verdiepen in de verschillende teamrollen? Bekijk dan deze link.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Better business dankzij inspiratie, tips, best practices, klantverhalen en meer.


Rianne Hop

17 januari 2023

Meer inspiratie

Contact

Je naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Shared BV

Vasteland 12G
3011 BL Rotterdam

+085 833 0011 info@shared.nl
Sluiten