Het Benjamin Franklin-principe: de sleutel tot een sterkere werkrelatie🗝️

Blog
19 March 2024

Daniël van Keulen

Heb je ooit een situatie op kantoor gehad waarbij je de steun van een collega hard nodig had? Maar het leek alsof jullie gewoon niet op dezelfde golflengte zaten? Soms, ongeacht je inspanningen, kan het opbouwen van een sterke werkrelatie met bepaalde collega’s een uitdaging zijn. Vooral als jullie in het verleden niet goed hebben samengewerkt. Op kantoor, waar samenwerking en teamwork essentieel zijn voor succes, kan dit een aanzienlijke hindernis vormen. Gelukkig biedt het Benjamin Franklin-principe een oplossing.

Het principe uitgelegd

Het Benjamin Franklin-principe is gebaseerd op een eenvoudige maar krachtige psychologische ontdekking. Namelijk, het vragen van een gunst kan de manier waarop iemand over je denkt veranderen. Franklin zelf gebruikte deze methode om een rivaliserende wetgever, die openlijk kritisch op hem was, om te vormen tot een levenslange vriend. Hij vroeg om een zeldzaam boek uit de collectie van de wetgever en bedankte hem vervolgens hartelijk. Deze kleine interactie veranderde de hele dynamiek van hun relatie.

Dit principe werkt deels door een concept genaamd ‘cognitieve dissonantie’. Dit houdt in dat mensen een innerlijke drang voelen om hun overtuigingen en acties op elkaar af te stemmen. Oftewel, je wil dat de overtuiging die je van iemand hebt en de acties van die persoon overeenkomen. Cognitieve dissonantie treedt op wanneer acties en overtuigingen niet overeenkomen. Er ontstaat dan een gevoel van een innerlijk conflict.

Een voorbeeld

Stel je zit niet helemaal met iemand op dezelfde golflengte, maar die persoon verleent je toch een gunst. De actie is dan positief, maar je overtuiging niet per se. Dit kan een interne conflict veroorzaken. “Waarom zou ik iets aardigs doen voor iemand die ik niet mag?” Om dit conflict te verminderen, past ons brein onze overtuigingen aan om in lijn te zijn met onze acties. Vaak door de persoon voor wie we een gunst hebben gedaan in een positiever licht te zien.

Toepassing in de moderne werkomgeving

Hoe past dit principe in de hedendaagse werkomgeving? Door een collega om een kleine gunst te vragen, activeer je een gevoel van wederkerigheid en respect. Dit kan iets simpels zijn. Denk bijvoorbeeld aan advies vragen over een project waar zij expertise in hebben of hulp bij een technisch probleem. Het sleutelidee is om hen te laten zien dat je hun kennis en vaardigheden waardeert. Daardoor kan je hun perceptie en gedrag naar jou toe positief beïnvloeden.

Hoewel het Benjamin Franklin-principe vaak wordt toegepast in persoonlijke en professionele relaties, zijn de toepassingen ervan veel breder. Het kan gebruikt worden in netwerkevenementen, bij het opbouwen van relaties met klanten, of zelfs in onderhandelingen. Door te laten zien dat je waarde en respect hebt voor de inzichten en bijdragen van anderen, open je deuren naar nieuwe mogelijkheden en versterk je bestaande banden.

Manipulatie of een slimme strategie?

Wellicht gaan de alarmbellen wel een beetje af, want bevindt dit zich niet in het grijze gebied van manipulatie? Op het eerste gezicht lijkt het inspelen op cognitieve dissonantie een slimme strategie, een vorm van sociale vaardigheid en een manier om te navigeren door de complexe wereld van werkrelaties. Echter, wanneer dit gebruikt wordt om met de expliciete intentie om iemand te dwingen, of om schuldgevoelens op te wekken die leiden tot ongewenste concessies, dan wordt dit ethisch wel erg dubieus. De sleutel op deze vraag ligt dus niet zozeer in de actie zelf, maar in de intentie erachter. Met het doel om een sterkere werkrelatie te krijgen, is dit natuurlijk voor iedereen voordelig.

Tot slot

Het Benjamin Franklin-principe biedt niet alleen een inzicht in de complexiteit van menselijke relaties, maar biedt ook een praktische aanpak om deze te verbeteren. Het laat zien hoe een eenvoudige actie, zoals het vragen van een gunst, diepe psychologische processen kan activeren die leiden tot een verandering in perceptie en een versterking van relaties. Dit principe, gebaseerd op cognitieve dissonantie, illustreert de kracht van wederkerigheid en het menselijke verlangen naar consistentie tussen onze acties en overtuigingen. Het benadrukt het belang van kleine gebaren en toont aan dat, zelfs in de meest uitdagende situaties, er wegen zijn om samenwerking en begrip te bevorderen.

Dus, zit je niet op één lijn met een collega maar heb je deze collega wel nodig om jouw project tot een succes te maken? Vraag deze collega om hulp!

Contact

Je naam
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Shared BV

Vasteland 12G
3011 BL Rotterdam

+085 833 0011 info@shared.nl
Sluiten