Hét geheim om je goede voornemens dit keer wel vol te houden

Blog
08 December 2022

Rianne Hop

Het is alweer december, dus 2023 staat voor de deur. Heb jij al nagedacht over goede voornemens voor het komende jaar? Stoppen met roken, weer een abonnement op de sportschool nemen, minder alcohol drinken, vaker een boek lezen. In het verleden al eens enthousiast begonnen met je voornemen om na een kleine tegenslag weer die sigaret op te steken, ‘s avonds niet in de sportschool te zijn, maar met een glas wijn voor de TV, terwijl het boek nog steeds ongelezen in de kast staat.

Je bent niet de enige hoor. Na één week lukt het 25% van de mensen al niet meer om hun goede voornemens vol te houden. Dit aantal stijgt, en uiteindelijk is minder dan de helft van de mensen (46%) succesvol in het volhouden van goede voornemens.

Organisaties zijn op dit gebied niet anders. Aan het einde van het jaar hard aan het werk om alle plannen, begrotingen, en verwachtingen voor het komende jaar rond te krijgen. Vervolgens is het nieuwe jaar gestart en iedereen wordt weer meegenomen in het leven van alledag en verdwijnen alle mooie ideeën voor het nieuwe jaar snel naar de achtergrond.

Hoe zorg je er nou voor dat je deze goede voornemens, voor de verandering, wel een keer volhoudt?

The power of habit

Bijna de helft van ons gedrag is gewoontegedrag. Het gebeurt zonder dat we erover nadenken. Je denkt niet bewust na over alle handelingen die je doet als je aan het autorijden bent, als je in de lift naar je kantoor stapt of als je een kop koffie uit de automaat neemt. Oftewel, dit zijn gewoontes of ‘habits’, zoals we het in de rest van dit blog zullen noemen.

In het boek “The Power of Habit” van Charles Duhigg, staan deze habits centraal. Hoe vormen, veranderen en maken we positieve habits voor mensen en organisaties? En om even terug te komen op de goede voornemens: habits spelen een cruciale rol in het volhouden van goede voornemens.

Hoe houden we die voornemens dan vol?

1.    Break the chain

Een habit staat vrijwel nooit op zichzelf, maar is altijd onderdeel van een kettingreactie van verschillende habits. Kijk daarom eens naar de gehele routine, waar deze habit onderdeel van is. Als je inzicht hebt in de hele routine, kan je veel makkelijker die ene habit veranderen. Je routine kan bijvoorbeeld zijn dat je thuiskomt van een lange werkdag, eten hebt gekookt, dit vervolgens opeet terwijl Netflix aanstaat, geen zin hebt om dit uit te zetten en dit dus maar aan laat staan, totdat je gaat slapen.

Zodra je de hele kettingreactie hebt geïdentificeerd, kan je aan de slag met de volgende stap. Vervang één habit door een andere habit. Dit wordt ook wel de gouden regel genoemd, omdat het erg simpel kan zijn. Terug naar het voorbeeld. In plaats van Netflix aan te zetten, pak je een boek erbij. Al is het voor een halfuurtje. Zo breek je je routine en pas je een klein stukje aan. Wie weet volgen er nog meer kleine aanpassingen.

2.   The key to success

Kleine veranderingen, kunnen een wereld van verschil maken. Er zijn een aantal key habits: gewoontes, die niet alleen zelf positief zijn, maar ook een positieve invloed op andere habits hebben.

Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die vaker sporten, ook beter eten, efficiënter werken, minder roken en minder stress hebben. Of dat mensen die ‘s ochtends hun bed opmaken, productiever zijn en door de dag heen een meer voldaan gevoel hebben.

De key is dus om te focussen op één key habit, in je leven of in je organisatie. Is er één habit die je kan veranderen? Deze kan vervolgens een nieuwe kettingreactie op gang brengen, waarbij het  positieve effect van één habit overslaat op andere habits.

3.   Start small, think big, move fast

Vaak hebben mensen en bedrijven een enorme lijst met dingen die ze willen veranderen, of is het doel vergelijkbaar met wereldvrede bereiken. Wees even realistisch: het is toch niet mogelijk om alles tegelijk te doen? Grote kans dat jijzelf, of je medewerkers, na korte tijd gefrustreerd zijn en het doel in het water valt.

Wat beter werkt is om één of twee dingen uit te kiezen, waar je mee aan de slag gaat. Dit moeten kleine dingen zijn, zo klein dat je eigenlijk al weet dat je het gaat halen. En als je het doel dan hebt behaald, hoe klein het ook is, vier je succes. Beloningen zijn cruciaal bij het veranderen van habits.  We willen een nieuwe kettingreactie of routine creëren. Als je deze eindigt met een succesgevoel, ben je veel meer geneigd om dit vol te houden.

Kies natuurlijk wel een gepaste manier om het te vieren. Het is misschien niet het beste idee om te vieren dat je naar de sportschool bent gegaan met een fles wijn…

Just do it

Weet je niet waar je nu moet beginnen? Dan nog één laatste tip: just do it. Iets doen is altijd beter dan niks doen en wees niet bang om te falen. Ook dat is menselijk. Als je altijd zou wachten op het juiste moment, of het moment dat je iets in één keer goed kan doen, kan je waarschijnlijk lang wachten. Je kon ook niet in één keer lopen, maar bent waarschijnlijk vaak gevallen én weer opgestaan en nu is ook lopen een habit geworden.

Gemiddeld duurt het zo’n 30 dagen voordat gedrag is veranderd, dus als ik jou was, zou ik vandaag nog starten. Hopelijk zit jij dan in 2023 bij die 46% van de mensen die hun goede voornemens wel vol kan houden.

Contact

Je naam
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Shared BV

Vasteland 12G
3011 BL Rotterdam

+085 833 0011 info@shared.nl
Sluiten