Optimaal genieten van vakantie: Balans tussen werk en ontspanning

Blog
18 January 2024

Stephanie Brimicombe

Het is januari en stiekem droom je waarschijnlijk al van vakantie. Onze aanjager, Stephanie Brimicombe, is hier zeker niet anders in. Beter te vroeg dan te laat neemt ze ons mee in hoe we de balans tussen werk en vakantie kunnen optimaliseren, zodat je uitgerust en opgeladen terugkomt, klaar om optimaal te presteren op je werk!

Herken je dat gevoel?

We zijn allemaal wel bekend met dat typische scenario: op vrijdag ren je op je werk rond om alle mailtjes af te handelen, werk over te dragen en snel je afwezigheidsmelder aan te zetten. Je haast je naar huis, pakt je koffer in, poetst het hele huis en na een paar uur slaap stap je vroeg in het vliegtuig.

Een week later ben je weer op dat vertrouwde vliegveld. Bij thuiskomst laat je je koffer onaangeroerd in een hoek staan en zoek je uitgeput je bed op. De wekker gaat veel te snel weer af, je gaat naar je werk en hervat je normale routine. Je staart dagenlang naar je koffer en al snel verlang je weer naar een nieuwe vakantie.

Hetzelfde geldt op je werk: maandagochtend duik je direct in je taken, beladen met telefoontjes en collega’s die van alles van je willen. Het lijkt een eindeloze race tegen de klok om je e-mails te behandelen terwijl er tegelijkertijd nieuwe binnenstromen. Het duurt een week voordat je volledig bij bent en je verlangt alweer naar je vakantie. Toe aan de volgende vakantie…

Het doel van vakantie

Een vakantie moet dienen als een bron van oplading voor werknemers, waardoor ze met plezier en een gezonde werk-privé balans hun taken kunnen uitvoeren. Het doel is om te voorkomen dat je enkel leeft om te werken, waarbij het leven buiten het werk slechts een bijzaak lijkt te zijn. Het bereiken van deze balans begint, naar mijn mening, met een zorgvuldige planning van je vakantie, zodat situaties zoals hierboven beschreven worden vermeden. Deze planning gaat niet over de inhoud van je vakantie maar over de randzaken eromheen.

Mijn tips

Begin je vakantie halverwege de week voor een ontspannen start.

Om rustig voor te bereiden, laat je je vakantie in het midden van de week beginnen. Hierdoor heb je het weekend ervoor om je koffer op je gemak in te pakken, het huis op te ruimen en schoon te maken, waardoor de hectiek van last-minute voorbereidingen wordt vermeden.

Geniet van een geleidelijke terugkeer na je vakantie.

Bij terugkomst hoef je niet direct in de werkmodus te schakelen. Laat je koffer een paar dagen staan en pak rustig uit in het weekend. Deze aanpak zorgt voor een soepele overgang van vakantie naar werk, waardoor je niet direct wordt overweldigd.

Verleng het vakantiegevoel.

Met slechts een halve werkweek voor en na de vakantie krijg je het gevoel dat je vakantie langer duurt. Dit draagt bij aan het maximaliseren van de ontspanning en positieve effecten van je vakantie.

Optimaliseer het gebruik van de afwezigheidsmelder.

Schakel de afwezigheidsmelder 1-2 dagen voor vertrek in om in alle rust je werk af te ronden en over te dragen. Na de vakantie is het advies om de afwezigheidsmelder een paar dagen langer aan te laten staan, zodat je in alle rust je e-mails kunt bijwerken en weer up-to-speed kunt komen voordat je wordt gestoord door werkgerelateerde vragen.

Overweeg een gedeeltelijke vakantieperiode thuis.

Om stress te verminderen, overweeg om niet de volledige vakantieperiode op reis te gaan. Hierdoor creëer je ruimte voor ontspanning zonder de constante druk van reisactiviteiten. Door een deel van je vakantie thuis door te brengen, kun je ook klusjes en taken afhandelen, wat bijdraagt aan het handhaven van een gezonde balans tussen actie en rust tijdens je vakantie.

Tot slot

Luister naar de signalen van je lichaam en geest en gun jezelf de rust die je verdient. Vakanties moeten een bron van vernieuwing, inspiratie en oplading zijn, geen trigger voor stress. Neem de controle over je vakantiecyclus en creëer een nog betere balans tussen werk en privé.

Wil je meer advies over het optimaliseren van je werk-privé balans? Je kan altijd contact opnemen met Stephanie, om meer tips te krijgen!

Contact

Je naam
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Shared BV

Vasteland 12G
3011 BL Rotterdam

+085 833 0011 info@shared.nl
Sluiten