Huh wat? Zo geef je afleidingen geen ruimte meer!

Blog
13 June 2023

Rianne Hop

Ken je dat gevoel wanneer je probeert te werken, maar constant wordt afgeleid? Het is alsof je in een eindeloze achtbaan van onderbrekingen zit. In de snelle en digitale wereld waarin we leven, is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in een zee van afleidingen. Of het nu gaat om eindeloze notificaties op je telefoon, constante e-mails die je inbox overspoelen of de vele maatschappelijke onderwerpen die je aandacht opeisen, het kan overweldigend zijn. Dit geldt met name voor jonge professionals, die vaak ambitieus zijn, veel verantwoordelijkheden hebben en zich laten beïnvloeden door talloze prikkels.

Van afleiding naar actie

Het probleem is dat die afleidingen je productiviteit saboteren. Telkens wanneer je je focus verliest, duurt het even voordat je weer ‘in the zone’ bent. En die kostbare tijd kan je niet meer terughalen. Bovendien raak je gefrustreerd, gestrest en uitgeput. Het is lastig om je werk gedaan te krijgen en te genieten van wat je doet wanneer je voortdurend wordt afgeleid. En laten we het niet hebben over de mentale impact. Het kan je in een neerwaartse spiraal van ontevredenheid en verminderde motivatie brengen.

Maar in deze chaos is er hoop. Er zijn een aantal wetenschappelijke theorieën en benaderingen, die ons handvatten bieden om structuur en focus aan te brengen in je dagelijks leven.

1. Maak gebruik van de Pomodoro-techniek

De Pomodoro-techniek is een time-managementmethode waarbij je werkt in gefocuste blokken van tijd, meestal 25 minuten, gevolgd door een korte pauze. Deze techniek is gebaseerd op de theorie dat geconcentreerd werken in afgebakende periodes de productiviteit kan verhogen en afleiding kan verminderen. Door jezelf een duidelijke tijdslimiet te geven, motiveer je jezelf om efficiënt te werken en afleidingen te vermijden. Gebruik de pauzes om even te ontspannen en je geest op te frissen, zodat je klaar bent voor de volgende focusperiode.

2. Implementeer het GTD-systeem

GTD (Getting Things Done) is een productiviteitssysteem ontwikkeld door David Allen. Het draait om het verzamelen, verwerken en organiseren van taken op een externe locatie, zoals een digitale to-do lijst of een notitieboek. Dit systeem is gebaseerd op de theorie dat het externaliseren van taken in een gestructureerd systeem de geest vrijmaakt van zorgen en afleidingen, waardoor je je beter kunt richten op de taak die op dat moment belangrijk is.

3. Begrijp je aandachtsstijl.

Volgens de theorie van aandachtsstijlen hebben mensen verschillende voorkeuren, zoals een globale aandachtsstijl (gericht op het grote geheel) of een gedetailleerde aandachtsstijl (gericht op specifieke details). Door je bewust te worden van je aandachtsstijl, kun je je werk aanpassen op basis van je natuurlijke neigingen. Als je meer gericht bent op het grote geheel, begin dan met het creëren van een overzichtelijke planning met belangrijke doelen en mijlpalen voor de dag. Als je meer gericht bent op details, maak dan een gedetailleerde takenlijst met specifieke stappen die je moet nemen. Op deze manier kun je je beter concentreren en je werk effectiever organiseren.

4. Reserveer tijd voor diepe werkperioden

De benadering van Deep Work, ontwikkeld door Cal Newport, benadrukt het belang van ongestoord en ononderbroken werken aan taken die veel concentratie vereisen. Door momenten in je dag te identificeren waarop je diepe werkperioden kunt inplannen, creëer je tijd en ruimte om in een flow te komen en productief te zijn. Blokkeer deze tijd in je agenda en communiceer aan anderen dat je gedurende die periode niet beschikbaar bent, tenzij er sprake is van een noodgeval. Door bewust aandacht te besteden aan diepe werkperioden, kun je je focus versterken en betere resultaten behalen.

Aan de slag: versla je afleiding

Laat je inspireren door deze tips en onderneem actie, streef naar een werkdag waarin afleidingen geen kans krijgen. Neem de regie in handen, creëer jouw structuur en focus, en laat je productiviteit bloeien. Succesvolle jonge professionals weten hoe effectief kunnen werken in een wereld vol afleidingen. Ben jij klaar om die vaardigheden te omarmen? Start vandaag nog en ervaar de impact van een gestructureerde en gefocuste werkdag!

Remember: Structuur en focus zijn jouw sleutels tot succes!

Contact

Je naam
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Shared BV

Vasteland 12G
3011 BL Rotterdam

+085 833 0011 info@shared.nl
Sluiten