Robotic Process Automation

U heeft er vast weleens van gehoord: software robots. De inzet van deze onvermoeibare, foutloze en schaalbare arbeidskrachten is voor veel organisaties een grote kans. Een kans om werknemers bijvoorbeeld kwalitatief effectiever te laten werken. Maar hoe werkt dat dan? Wat zijn de voordelen en risico’s?

Ga hier met ons in gesprek!

Wat is RPA en hoe werkt het? 

  Robotic Process Automation (RPA) gaat over het imiteren van gebruikershandelingen in digitale omgevingen door middel van software robots. Zo nemen deze robots delen van of zelfs complete bedrijfsprocessen voor hun rekening. Ze zijn in staat om veel sneller en accurater complexe beslissingen te nemen en procesmatige taken uit te voeren dan mensen. Robots hebben geen pauze nodig en zijn ontzettend schaalbaar, als het nodig is.

   RPA-bots opereren op de systemen van werknemers (attended) of geheel zelfstandig in data centers (unattended). Op deze systemen besturen ze applicaties waarin de werknemers doorgaans zelf werken. We bootsen de handelingen en beslisprocessen van werknemers na met diverse automatiseringsmethoden en dataverwerkingstechnieken. Daarnaast maken we waar mogelijk ook gebruik van API’s om connecties te leggen met andere systemen en passen waar nodig zelfs Artificial Intelligence toe. Dit gebeurt dus allemaal in geavanceerde bots.

    RPA is een veel gekozen oplossing voor tijdrovende, repetitieve en foutgevoelige procestaken. Dit aangezien IT-systemen niet aangepast dienen te worden en robots relatief snel gebouwd zijn. Als RPA goed ontwikkeld en toegepast wordt, levert het doorgaans een hoge Return on Investment op en verdienen robots zich snel terug.

    Waarom de RPA-oplossingen van Shared? 

     Focus op de belangrijke zaken

     Creëer meer tijd voor uw werknemers door repetitieve taken te automatiseren. Werknemers kunnen zich beter bezig houden met het werk waar ze voor zijn opgeleid. Daarnaast maken robots het mogelijk om extra service te verlenen aan klanten, zonder daar extra personeel voor in zetten. Kortom, werknemers doen relevanter werk, klanten worden beter bediend en de kwaliteit van werk gaat omhoog.

     Toegankelijke technologie

     RPA sluit naadloos aan op de bestaande IT-infrastructuur en is met behulp van Shared snel en kosteneffectief in te zetten. Dit maakt RPA voor elke organisatie toegankelijk en interessant. Dus geen langlopende IT-projecten, maar binnen enkele weken productief. Hierdoor is RPA ook interessant voor tijdelijke processen en is de inzet concurrerend met outsourcing.

      

     Flexibiliteit en expertise

     U krijgt toegang tot brede expertise op het gebied van automatisering. Zo bent u niet gebonden aan één RPA-platform en zijn er ook mogelijkheden in situaties waar RPA alléén niet de oplossing is. Met de brede domeinkennis van Shared, weet u zeker dat u het maximale uit de bestaande IT-systemen haalt. En het resultaat voor u: de best passende oplossing.

     Hoe pakken we dat aan bij Shared?

      Het goed toepassen van RPA is een hele kunst. Omdat we door ervaring wijs zijn geworden, kunnen we een volledig reeks aan diensten leveren die RPA-initiatieven tot een succes maken.

       

       Inzet van talent

       We leveren RPA-professionals: developers, solution architects, business analisten en projectleiders.

       Schaalbaar

       Complete Centers of Excellence, die inzet van RPA opschalen binnen uw organisatie, worden opgezet.

        

       Ontwikkeling en onderhoud

       We bouwen robots op projectbasis en leveren support en onderhoud op basis van SLA’s.

       Shared weet vanuit ervaring dat een goede implementatiepartner veel belangrijker is dan het beste platform. We leveren onze diensten dan ook voor meerdere platformen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Microsoft Power Automate wanneer u de integratie zoekt met uw bestaande Microsoft-diensten. Ook kunt u kiezen voor de huidige marktleider: UiPath.

       Daarnaast biedt Shared zijn eigen Shared Robotics aan. Dit product is gericht op flexibele en geavanceerde automatisering, op basis van de nieuwste technieken en zeer kosteneffectief. Hierdoor leent het zich goed voor geavanceerde robots en voordelige oplossingen voor bijvoorbeeld het MKB.

        “Belangrijker dan het kiezen van het juiste RPA-platform is het kiezen van de juiste implementatiepartner.”

        Hoe verloopt een RPA-ontwikkeltraject?

         Processelectie

         In deze fase identificeren en selecteren we de (deel)processen die zich het beste lenen voor RPA. De identificatie kan op tal van manieren plaatsvinden, waaronder Process discovery en Task mining. Op basis van procesdocumentatie kijken wij of er voldoende waarde kan worden gecreëerd en of er een stabiele oplossing kan worden neergezet.

          Optimaliseren en vastleggen van requirements

          Vervolgens optimaliseren we de geselecteerde processen volgens de lean-methodiek. Tevens passen we het proces zodanig aan dat de robot met zo min mogelijk uitzonderingen rekening dient te houden. We proberen zo te vermijden dat de ‘waste’ die aan het begin van een proces wordt gecreëerd niet op het bordje van de robot belandt. Na het opstellen van de requirements, acceptatiecriteria, key users en SLA starten we met de ontwikkeling.

           Ontwikkelen en testen

           In de laatste fase ontwerpen en ontwikkelen we de robot, die tenslotte ter acceptatie aangeboden aan de key users. Als de robot naar uw wensen functioneert, zet Shared deze in productie en wordt dit overgedragen aan het team dat het beheer en onderhoud uitvoert.

           Geïnteresseerd?

           Neem contact op met Gerrit Jan!

            Gerrit Jan Hagens

            Gerrit Jan Hagens

            Manager Shared Robotics